Blog over hielklachten/ hielpijn.

Op het spreekuur meldde zich een 50 jarige man met hielklachten. De klachten zijn sinds 6 maanden aanwezig en dit geeft pijn aan de rechterhiel.

De pijn is ontstaan na squashen en zit aan de onderkant van zijn hiel. Dhr heeft een staand beroep en doet aan squashen en hardlopen.

Behandeling in de praktijk

Tijdens het onderzoek is er een echo uitgevoerd, op de echo is een verdikking te zien van zijn peesplaat. Tevens is de hiel iets dikker en warmer aan de onderzijde. De verdikking peesplaat en warmte wijzen in de richting van een ontstoken peesplaat ( fasciitis plantaris)

Er is sprake van een fors naar binnen gekantelde enkel , tijdens het lopen zakt de voetboog nog verder in.

3-D scan

Er wordt een 3-D scan gemaakt van de voeten. Op basis van de scan worden er steunzolen gemaakt om de voetboog en peesplaat te ondersteunen. Om direct wat verlichting te kunnen geven is er een taping aangelegd om de spanning op de peesplaat te verlichten.

De patiënt heeft tijdens zijn eerste bezoek instructies gekregen over het zelf tapen van de voet, het uitvoeren van oefeningen en een schoenadvies. Tevens is de belastbaarheid van de voet besproken. ( rust, niet sporten )

Controle

Na 8 weken volgt een controle waarbij dhr aangeeft dat de pijn na 2 weken begon te verminderen en op dit moment met 80% is verbeterd.
Op de echo is er geen verdikking van de peesplaat meer zichtbaar. Afgesproken om de oefeningen en het dragen van de zolen voort te zetten. Dhr mag weer gedoseerd gaan sporten, voor het sporten besteld hij ook sportzolen.
12 weken na het eerste onderzoek is dhr pijnvrij.