Diabetes Patienten

Heeft u Diabetes en bent u verwezen door de diabetesverpleegkundige, internist , huisarts of praktijkondersteuner?
Tijdens uw eerste bezoek zal er een onderzoek plaatsvinden, waarbij gekeken wordt naar:

  • Aanwezigheid van gevoelsstoornissen in de voet (neuropathie)
  • Conditie van de voeten (huid, eelt, drukplekken, likdoorns, ingroeiende nagels)
  • Doorbloeding van de voeten.
  • Stand van de voeten en de tenen
  • Looppatroon

Aan de hand van bovenstaand onderzoek valt u in een bepaald risicoprofiel. (de Zgn. Sims classificatie en het zorgprofiel).
Valt u in zorgprofiel 2 of hoger dan zal de podotherapeut een behandelplan opstellen. Let op hiervoor is er wel een verwijzing verplicht!
(Zie brochure) Voetzorg bij Diabetes.

Hoe wordt de behandeling bij de podotherapeut vergoed?
De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut hangt af van het zogeheten zorgprofiel. Zorgprofielen worden aangegeven van 0 tot en met 4. Loopt u geen risico, dan is het zorgprofiel nul. De hoogte van het zorgprofiel wordt bepaald door een arts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering.

Hoe wordt de behandeling bij de pedicure vergoed?
De podotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan voor u op. In dit behandelplan is beschreven welke zorg nodig is om uw voetproblemen te behandelen of te voorkomen. Vaak wordt in een dergelijk behandelplan ook een aantal behandelingen bij de pedicure voorgeschreven. De medisch noodzakelijke pedicurebehandelingen volgens het behandelplan worden vergoed vanuit de basisverzekering vanaf zorgprofiel 2.

Bij welke pedicures kom ik in aanmerking voor een vergoeding?
De pedicure moet in bezit zijn van een diploma medisch pedicure, of een aantekening diabetische voet. Onze praktijk is samenwerkingsverbanden aangegaan met verschillende pedicures uit de regio.
Zie lijst: Samenwerkende Pedicures. Al deze pedicures zijn bevoegd om de diabetische voetzorg te leveren. Staat uw pedicure niet op de lijst dan kunt u geen vergoeding ontvangen voor de pedicurezorg. Komt de pedicure hier wel voor in aanmerking? Laat ze dan even contact opnemen met onze praktijk.