Voetklachten

Er zijn verschillende type voetklachten. Wij leggen u graag uit wat hiervan de symptomen zijn, en hoe deze kunnen worden behandeld.

Algemene voetklachten

Je maakt je ongerust over het gebit van kinderen, ogen en andere delen van hun lichaam. Je leert kinderen wassen, tandenpoetsen, maar wat leren kinderen over hun voeten? De voeten, die steeds aan veranderingen onderhevig zijn en gedurende het gehele leven het lichaamsgewicht moeten dragen.Vele voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Regelmatig professionele aandacht en goede voetverzorging kan de kans op deze problemen op latere leeftijd verkleinen. Het negeren van een ongezonde voet kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals in de benen en de rug. Tevens kan het persoonlijkheidsproblemen geven. Bijvoorbeeld een kind met moeilijke voeten, kan daardoor een vreemd looppatroon hebben en zal dan ook een opmerkelijke houding krijgen. Een kind kan daardoor verlegen en introvert worden en zal het aangaan van sportieve activiteiten vermijden. Het consulteren van een podotherapeut, pedicure en medische specialisten kan vaak problemen voorkomen en opheffen.

Baby voeten

De menselijke voet (één van de meest gecompliceerde delen van het lichaam) bestaat uit 2kindervoet8 botjes en wordt gecompleteerd door banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld zoals bij een volwassen voet het geval is. Tevens werken de voet- en beenspieren niet optimaal omdat hun aanhechting nog niet stevig is aan het nog niet volledig ontwikkelde voetskelet. De kindervoet kan dus niet vergeleken worden met een volwassen voet.De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de volwassen voet. Baby's trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Deze bewegingen mogen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Verander ook de positie van de baby regelmatig. Te lang in één positie liggen, voornamelijk op de buik, kan te veel spanning op voeten en benen geven.

De eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar zal het kind overgaan tot staan en lopen. Dit proces kan en mag niet overdreven gestimuleerd worden. Vergelijkingen met andere kinderen zijn misleidend, omdat die periode kan variëren van 10 tot 18 maanden. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragenkindervoeten zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden is het niet nodig om het kind schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden zullen de babyvoetjes natuurlijk beschermd moeten worden in lichtgewicht, flexibele schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

De groei

kindervoetenAls een kind de voeten belast, zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand na het vijfde jaar zich vanzelf. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan is er een behandeling nodig. Daar een kindervoet zich continu ontwikkelt, is het raadzaam om de schoen- en sokmaten iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven, goed te groeien.

Groeipijn

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groei-spurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. "Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren". Dit resulteert vaak tot (tijdelijk) spierverkortingen. Het zijn soms vervelende klachten maar daar groeien ze weer overheen.

Schoenen

Bij kinderen die nog niet lopen of hiermee net beginnen, is aan te raden om, ruime/soepele schoenen te laten dragen. Op het moment dat ze echt gaan lopen dienen de schoenen aan bepaalde eisen te voldoen:
Een stevig goed omsloten contrefort (hielpartij).

  • Hoge wreefsluiting, om schuiven in de schoen te voorkomen.
  • 1 cm lengtetoegift, voor de groei en afwikkeling van de voet.
  • Juiste breedte.
  • Geen hak of een lage brede hak.
  • Een buigzame loopzool, voor de afwikkeling van de voet. Bij voorkeur rubber met profiel, dit geeft meer schokdemping en zorgt ook voor meer grip met de ondergrond.

Advies voor ouders

Lopen is de beste voettraining. Op blote voeten lopen is een goede activiteit, alhoewel het lopen op vuil en erg ongelijk terrein natuurlijk risico’s met zich meebrengt t.a.v. het oplopen van wondjes en verzwikkingen. In deze omstandigheden is het raadzaam schoenen te dragen. Kinderen geven niet altijd aan wanneer zij pijn hebben. Vaak geeft een plotseling veranderd looppatroon aan dat uw kind “naar een pijn loopt”. Let dus altijd goed op het gaan van uw kind en neem bij aanhoudende problemen contact op met uw huisarts of podotherapeut. Wanneer kinderen voetpijn aangeven, “verzinnen ze dit meestal niet” neem het serieus en houdt in de gaten wanneer, waar en hoeveel pijn er is. Ook hier: neem bij aanhoudende klachten contact op met een professional.

Podotherapeut

Alleen indien het kind veel valt of klaagt over pijn in de voeten of benen is er reden tot een onderzoek. Het voert te ver om alle mogelijke afwijkingen te beschrijven. Enkele afwijkingen verdwijnen spontaan, andere vragen om specifieke hulpmiddelen of behandeling. Aangeboren afwijkingen kunnen, indien tijdig herkend, door behandeling geheel of gedeeltelijk herstellen. Een verkeerde voetstand kan ontstaan als gevolg van standsafwijkingen van de knieën en/of heupen. Bij het uitgebreide voetonderzoek zullen ook de knie- en heupstand worden bekeken. Hoewel veel voetproblemen ontstaan door blessures, vergroeiingen, ziekte of aangeboren afwijkingen, zal slecht schoeisel de dan al aanwezige factoren verergeren.

Tussen de verschillende middenvoetsbeentjes lopen zenuwen. Deze zenuwen lopen door tot aan de tenen. Soms gebeurt het dat een zenuw knel komt te zitten. Dan ontstaat er vaak een stekende pijn, dit kan gepaard gaan met kramp, tintelingen en een doof gevoel dat doortrekt naar de tenen toe. Soms ontstaat er een zwelling ter hoogte van de tenen of de vooroet.

Oorzaak

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms komt dit door knellend schoeisel. Of door een afwijkende voetstand of voettype (platvoet of holvoet) of looppatroon. Hiervoor moet de podotherapeut eerst een onderzoek doen.

Wat kan een podotherapeut hieraan doen?

Nadat er onderzoek is gedaan zal er een behandeling voorgesteld worden. Ten eerste moet er geschikt schoeisel gedragen worden met voldoende teenruimte. De behandeling kan bestaan uit een podotherapeutische zool of een orthese ( teenstukje) soms is dit beide nodig. Door een van deze therapieën (of beide) wordt ervoor gezorgd dat de zenuw weer ‘vrij’ komt te liggen.

Wat kunt u zelf doen?zenuwbeknelling

  • Schoenen dragen met een stevige loopzool en voldoende teenruimte.
  • Draag geen schoenen met een hak hoger dan 3 cm.
  • Koelen met ijs kan de pijn vaak (tijdelijk) verlichten.
  • Masseren van de voorvoet.

Andere behandelingen

Soms is de zenuw zo verdikt is dat deze niet meer drukvrij te leggen is.

  • Injectie met corticosteroid
  • Operatie om de zenuw te verwijderen.

Klachten in de voorvoet kunnen veroorzaakt worden door een overbelasting van spieren, zenuwen, kapsels en botten. Er is een zeurende of scherpe pijn aanwezig onder de bal van de voeten. Druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes is pijnlijk, van onder en/of van boven. Dit kan duiden op een overbelasting van de voorvoet. Soms is de bal van de voet opgezet en ziet rood, dit kan duiden op een kapselontsteking in de voorvoet.

Oorzaken

De oorzaak kan liggen in:

  • Schoenen
  • Looppatroon
  • Stand van de voeten en of de tenen
  • Vorm van de voet platvoet/ holvoet
  • Sportbeoefening


De oorzaak zal tijdens een onderzoek door de podotherapeut bekeken worden.

Behandeling

  • Podotherapeutische zolen om de druk op de voorvoet te verminderen.
  • Schoenadvies: schoenen met een stevige loopzool.

Wat kunt u zelf doen?

  • Rust.
  • Koelen met ijs.

Teenklachten

Scheefstaande grote teen - Knobbel op de grote teen - Bunionhallux

De grote teen staat dan scheef richting de kleinere tenen. Soms ontstaat er een knobbel door extra aangroei van kraakbeen (a). Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Soms

gaat deze ontsteken dan is er sprake van een bursitis (b) (slijmbeursontsteking)

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Het kan erfelijk zijn. Maar vaak wordt het in de loop der jaren erger. De oorzaak kan bij liggen in:

  • Schoenen
  • Looppatroon
  • Stand van de voeten.
  • Brede stand van de voorvoet spreidvoet
  • Slijtage

De oorzaak zal tijdens onderzoek door de podotherapeut bekeken worden.

Behandeling

  • Podotherapeutische zolen om de druk rond het gewricht te verminderen
  • Teenstukje (orthese) om de grote teen tijdens het lopen iets rechter te zetten en de druk te verminderen.
  • Schoenaanpassing d.m.v. viltontlasting.
  • Schoenadvies.

De grote teen zal door deze behandelingen niet recht gaan groeien en de knobbel zal ook niet verdwijnen. De behandelingen zorgen ervoor dat de pijn vermindert en dan de scheefstand niet verergert.

Als er constant pijn in het gewricht optreedt en de voorgaande behandelingen hebben weinig resultaat gehad, dan is er nog een mogelijkheid om dit chirurgisch te laten verhelpen.

Een ingegroeide nagel kan aan een of beide zijde van de nagel voorkomen. Meestal is dit de nagel van de grote teen.De teen is dan erg gevoelig, kan dik rood en ontstoken zijn. De harde nagel drukt dan in de nagelwal, soms zit deze ook echt in de huid gegroeid. Soms gaat dit ook gepaard met de groei van wild vlees.

Oorzaken

  • Afwijkende vorm van de nagel, als de nagel erg bol loopt
    (hyperconvex), of recht naar beneden loopt (nietjesnagel).
  • Afwijkende teenstand, waardoor deze teveel tegen de schoen, of
    tegen een andere teen aanduwt.
  • Afwijkende voetstand of looppatroon.
  • Te krappe schoenen.
  • Verkeerd knippen van de nagels, deze dienen altijd recht afgeknipt
    te worden.
  • Transpireren, hierdoor wordt de huid week en kan de harde nagel
    erin groeien. (ook bij veelvuldig zwemmen).

Behandeling

De podotherapeut zal ten eerste de pijn proberen weg te nemen. De irritatie zal verminderen als de nagel niet meer in de nagelwal drukt. Dit kan door de nagel drukvrij te leggen of een gedeelte van de nagel te verwijderen. Als de ontsteking verdwenen is dan zal de podotherapeut de nagel begeleiden met ‘normaal’terug groeien. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een nagelbeugel om de druk om de druk te verminderen. Ook zal de podotherapeut proberen de oorzaak te vinden voor deze klacht.

Andere mogelijkheden

Als de nagel te diep ingegroeid zit dat de podotherapeut deze niet kan verwijderen, dan is de enige optie nog om de nagel chirurgisch te laten verwijderen.

Hielklachten

Aan de onderzijde van de voet loopt een peesplaat. Deze begint bij de hiel en loopt naar de kopjes van de middenvoetsbeentjes en houdt de voetboog op spanning. Als er teveel rek op komt, dan kan deze gaan ontsteken.

Het peesblad is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciïtis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.hielspoor

Ontstaan van de peesplaatontsteking

Tijdens het lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij een verandering in de voetafwikkeling door standafwijkingen, zachte soepele schoenzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein, dit peesblad ontstoken kan raken. De pijn bevindt zich bij deze aandoening langs dit peesblad en aan de binnenzijde van het hielbeen. Hielpijn treedt ook vaak op wanneer er na een sprong plat op de voet wordt neer gekomen. De natuurlijke schokdemping van de voet is weg waardoor de hiel en de peesplaat de ‘klap’op vangen en overbelast worden.

Klachten hielspoor en peesplaatontsteking

Het is soms moeilijk om deze klachten van elkaar te onderscheiden, omdat ze nagenoeg dezelfde symptomen hebben en zich op dezelfde plaats manifesteren. Bij een hielspoor zit er een kleine verkalking in de peesplaat op de plek waar deze aanhecht op het hielbeen. Dit is op een röntgenfoto als spoortje te zien.
Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen. Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen

Podotherapie

Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet. Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te vermijden. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste.

Het kan het vaak lang duren voordat deze klacht over is. Als de klacht al een aantal maanden aanwezig is, duurt het vaak net zolang voordat de klacht over is. Er is niet EEN therapie die bij iedereen succesvol is. De therapie kan ook bij iedere patiënt anders reageren. De een heeft baat bij alleen een zool, en de ander heeft bijv. ook nog fysiotherapie nodig.

Wat kunt u zelf doen?

  • Rust
  • Koelen met ijs gedurende 8 minuten.
  • Rekken van de kuitspieren
  • Masseren bijv met een tennisbal onder de voet.

Andere behandelmogelijkheden

Mochten de klachten toch nog niet verdwenen zijn dan zijn er nog andere mogelijkheden.

  • Injectie:
    Voordeel: Het werkt ontstekingsremmend en tijdelijk pijnstillend
    nadeel: het is soms erg pijnlijk en helpt niet altijd. Als het pijnverminderend werkt gaat u de voet meer belasten, waardoor de ontsteking weer eerder terugkomt. Ook kan er littekenweefsel ontstaan.
  • Pijnstillers en ontstekingsremmers:
    Zoals Ibuprofen of Aleve alleen op verwijzing van uw huisarts.
  • Fysiotherapie:
    Er zijn diverse mogelijkheden, o.a. manuele therapie bij beperkte bewegingsmogelijkheid in de voet.
  • Operatie:
    Wordt afgeraden. Is er na twee jaar geen verbetering opgetreden dan kan men dit met de huisarts bespreken.
  • Gips:
    Geeft verplichte rust. Nadeel ervan is dat de spieren stijver worden.
  • Shockwave therapie:
    Door middel van kleine schokjes wordt geprobeerd het chronische proces om te zetten in een acuut proces zodat er een normaal herstel optreedt.

Huidafwijkingen

Een likdoorn ( ook wel eeltpit of eksteroog genoemd) is een verdikte eeltplek, het is een harde ronde plek met een spitse doornachtige kern. Deze komen voor onder de voorvoet of de hiel, en op of tussen de tenen. Deze ontstaan door overmatige druk en wrijving op een plek. De klachten die ontstaan zijn vaak een branderige en stekende pijn.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn:likdoorn

  • Schoenen, verkeerde pasvorm
  • Vorm van de voet, holvoet, platvoet
  • Stand van de tenen, klauwtenen,
    scheefgroeiende tenen
  • Looppatroon
  • Standafwijkingen aan de voet
  • Reuma
  • Diabetes

De oorzaak zal tijdens een onderzoek door de podotherapeut bekeken worden

Behandeling

  • Instrumentele behandeling door een pedicure (of soms in overleg door
    podotherapeut)
  • Ontlastende podotherapeutische zolen
  • Orthese/ teenstukje bij een afwijkende teenstand

Als er een eeltpit ontstaat en u bent er snel bij kan deze vaak blijvend verwijderd worden. Eeltpitten die al jaren aanwezig zijn, zullen dit in veel gevallen ook blijven, maar kunnen soms door intensieve behandeling wel verminderen.